Doelmanagement: succesvol aanpassen aan reumaOnderzoeker: Roos Arends

Roos2Achtergrond:

Veel mensen met reuma lopen er tegen aan dat ze niet zoveel meer kunnen als voordat ze ziek werden. De belemmeringen en symptomen veroorzaakt door de ziekte kunnen ook negatieve emoties en gevoelens van onmacht oproepen. Het streven naar en bereiken van persoonlijke doelen is belangrijk voor het welzijn. Hierom is het belangrijk goed met doelen om te gaan, ondanks de belemmeringen die reuma kan geven. Maar juist door de reuma kunnen doelen die belangrijk zijn voor iemand worden bedreigd of zelfs onbereikbaar worden.

Doel onderzoek:

In dit onderzoek wordt gekeken naar wat ‘goed omgaan’ met doelen dan precies is, en hoe iemand dat zelf kan bereiken. Er wordt een training ontwikkeld waarin iemand ondanks de beperkingen van reuma, wordt geholpen om zich goed te voelen en een waardevol leven te leiden.

Methoden:

Eerst is bij een grote groep mensen onderzocht hoe zij gedurende een jaar omgaan met hun bedreigde doelen en welke invloed dit heeft op hun welzijn. Ook is gekeken naar welke invloed de symptomen van reuma, zoals pijn en vermoeidheid, hebben op het welzijn van mensen. Met de informatie uit deze studie, wordt een training ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het aanpassen aan reuma.

Resultaten:

Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt dat de manier waarop mensen omgaan met bedreigde doelen, van invloed is op hun welzijn. De training is nu volop in ontwikkeling en vanaf september 2012 kunnen mensen hieraan gaan deelnemen.

Praktische implementatie:

Vanaf september 2012 kunnen mensen met reuma meedoen aan de training, met als onderwerp wat ‘goed omgaan’ met doelen nu precies is, en hoe iemand dat zelf kan bereiken.

Doelen