Feiten over reumaWat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Grofweg zijn al deze aandoeningen onder te verdelen in 3 categorieƫn:

  1. Ontstekingsreuma: dit veroorzaakt ontstekingen die, onder andere, gewrichten beschadigen. Bijna 800.000 mensen hebben deze vorm van reuma.

  2. Artrose, waarbij het kraakbeen in gewrichten langzaam verdwijnt. Ongeveer 1,2 miljoen mensen hebben artrose.

  3. Wekedelenreuma, dat pijn veroorzaakt aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 460.000 mensen lijden aan wekedelenreuma.

Sommige mensen hebben ook meerdere vormen van reuma.


Hoe vaak komt het voor?

Reuma komt erg veel voor: 2,3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Mensen kunnen op elke leeftijd reuma krijgen.


Wat zijn de gevolgen van reuma?

Niet iedereen heeft in dezelfde mate last van zijn of haar reuma, maar bij de meeste mensen veroorzaakt reuma pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Ook hebben veel mensen met reuma last van vermoeidheid. Al deze klachten kunnen beperkingen geven in het dagelijks leven. Bewegen wordt bijvoorbeeld moeilijker, werken wordt moeilijker, en er is minder energie over voor de leuke dingen in het leven.


Wat betekent chronisch?

De meeste reumatisch aandoeningen zijn chronisch, dat betekent dat ze niet te genezen zijn. Bij veel mensen met reuma is de aandoening grillig, klachten kunnen een tijdje weg zijn, en ineens weer de kop opsteken.

Omdat we nog steeds niet weten wat de oorzaak is van reuma is het nog onbekend hoe we het kunnen genezen. Wel wordt er heel veel onderzoek gedaan naar reuma, waardoor er steeds betere behandelingen worden uitgevonden. Met deze behandelingen kunnen klachten worden onderdrukt en verminderd.