Hulpmiddelen voor het huishoudenHieronder vindt u een overzicht van verschillende hulpmiddelen voor het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten.

BekerAangepaste beker

De beker heeft in plaats van oren één of twee handvatten. De beker kan gemaakt zijn van porselein of kunststof. De beker met één of twee handvatten heeft een zodanige vorm dat hij voor u in de meeste gevallen gemakkelijker vast te houden is dan een gewoon oor.
Aangepast bestek
Aangepaste lepels zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn lepels met verdikte of anatomisch gevormde handvatten. De handvatten zijn gemaakt van harde of zachte kunststoffen. Ook zijn er lichtgewicht lepels. Doordat het handvat verdikt is kunt u mogelijk het bestek toch vasthouden ondanks de verminderde grijpfunctie. Lichtgewicht bestek kan voor u een oplossing zijn wanneer het bestek te zwaar is tijdens het nuttigen van de maaltijd.
Aangepaste messen zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn messen met verdikte of ergonomisch gevormde handvatten. Ook zijn er messen waarbij het verdikte handvat haaks op het snijvlak staat. Tot slot zijn er kiepmessen met een rond scherp snijvlak. Een mes met een verdikt of ergonomisch gevormd handvat kunt u gebruiken als u te weinig kracht of mobiliteit in de vingers heeft om een gewoon mes te gebruiken. Het mes met het haakse handvat is bedoeld voor mensen met reuma, waarbij de beweeglijkheid van de pols verminderd is. Het kiepmes moet u over het voedsel kantelen en gelijktijdig druk op de greep uitoefenen. Het mes is bedoeld voor eenhandig gebruik.

Verder zijn er ook andere aangepaste gereedschappen voor in de keuken verkrijgbaar, zoals kaasschaven of aardappelschillers.

AfgietdekselAfgietdeksel

Een afgietdeksel is een half deksel met gaatjes dat op de rand van een pan geklemd kan worden. Het afgietdeksel past op de meeste pannen. Door een afgietdeksel op de pan te klemmen, kan het water afgegoten worden zonder dat de deksel tegengehouden moet worden. Het afgieten kan zo eenhandig gebeuren of met verminderde kracht.

Keukenmes
Gehoekt keukenmes

Gekarteld mes om bijvoorbeeld brood te snijden, waarbij het voorgevormde handvat haaks op het snijvlak staat. Doordat het handvat haaks op het snijvlak staat is er minder kracht nodig om te snijden. Hierdoor is het mes een bruikbaar hulpmiddel als u minder kracht in de handen heeft. Het haakse handvat zorgt er ook voor dat de pols recht blijft bij het snijden en dus minder belast wordt. Hierdoor is het mes erg geschikt voor personen met reuma. Het mes met haaks handvat kan gebruikt worden in combinatie met een snijplank met pennen of een snijplank met instelframe.


Schaar met veerSchaar veermechanisme

Schaar met een veer tussen de twee handgrepen, waardoor de handgrepen samengeknepen moeten worden om te knippen. De schaar opent vanzelf. De schaar is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De schaar is geschikt voor mensen die te weinig kracht hebben om een gewone schaar te bedienen.

AfwasborstelAfwasborstel

Afwasborstel die met een zuignap op de bodem van de spoelbak, of met een klem om de uitloop van de kraan bevestigd wordt. Door de afwasborstel vast te zetten kunt u met één hand afwassen. U beweegt dan het servies langs de borstel.

Wringer
Wringer (mechanisch/elektrisch)

Een miniwringer bestaat uit 2 rollen, waartussen een vaatdoek of dweil geperst kan worden. De rollen worden mechanisch of electrisch aangedreven. Een miniwringer gemonteerd u op het aanrechtblad. Er is ook een uitvoering op een emmer. Door een miniwringer te gebruiken kunt u een vaatdoekje of zeem uitwringen zonder dat daar veel kracht voor nodig is. Ook is een miniwringer geschikt voor eenhandig gebruik.Stoffer en blik op lange steel

Stoffer en blik met een steel van ongeveer één meter die verticaal op het blik en de veger staan. Door een stoffer en blik te gebruiken met een lange steel hoeft u niet te bukken om het afval op te vegen.


Hand'Helping Hand'

Een helping hand is een verlengde grijptang met aan de onderzijde een magneetje. De helping hand is verkrijgbaar in verschillende lengten en met diverse knijpmechanismen. Ook zijn er opvouwbare helping hands in de handel. Met de helping hand kunt u voorwerpen van de vloer oprapen zonder te hoeven bukken. Met het magneetje kunt u kleine metalen voorwerpen oprapen.