Leven met reumaLeven met reuma kan nogal wat aanpassingen vragen. Reuma kan zorgen voor stijfheid, pijn en moeheid. Meer informatie en tips om hiermee om te gaan vindt u via reuma en bewegen en omgaan met reuma .

Op deze pagina vindt u meer informatie over hulpmiddelen die u op allerlei gebieden kunnen ondersteunen om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven doen.


Hulpmiddelen en voorzieningen

De meeste hulpmiddelen, voorzieningen en aanpassingen zijn bedoeld om dagelijkse activiteiten makkelijker te kunnen uitvoeren of activiteiten weer mogelijk te maken die zonder het hulpmiddel niet mogelijk zijn.


Hoe weet u welke hulpmiddelen geschikt voor u zijn?

Bij het bepalen welke hulpmiddelen of aanpassingen voor u geschikt kunnen zijn, kan een ergotherapeut, een reumaconsulent of reumaverpleegkundige u adviseren. Dit advies gaat niet alleen over de keuze van het hulpmiddel, maar ook over hoe u het hulpmiddel kunt gebruiken en hoe u het kunt aanschaffen. Een belangrijk advies is om hulpmiddelen eerst uit te proberen voor u tot aanschaf over gaat, door deze bijv. te lenen of huren bij de Thuiszorgwinkel.

Drie hoofdvragen bij de keuze van hulpmiddelen zijn:

1. Is het een goede oplossing voor uw specifieke probleem?
2. Is het hulpmiddel gemakkelijk te bedienen?
3. Wat zijn de kosten?


Het boekje reumatips omvat tips voor het dagelijks leven voor & door reumapatiƫnten. Daarnaast kunt u via de tabbladen hierboven verschillende soorten hulpmiddelen vinden.

U hebt een duim- en/of polsspalk voorgeschreven gekregen van uw reumatoloog of reumaverpleegkundige. Bij het aanmeten van de spalk krijgt u uitleg over het gebruik ervan. Voor meer informatie klik op onderstaande link.

Adviezen bij het gebruik van een duim- of polsspalkAdviezen bij het gebruik van een duim- of polsspalk (150 kB)Leveranciers van hulpmiddelen in de regio

Voor het aanschaffen van hulpmiddelen kunt u terecht bij de verschillende Thuiszorgwinkels in de regio. Tevens kunnen hulpmiddelen aangeschaft worden via internet. U kunt ze vinden door op internet te zoeken op bijvoorbeeld de zoekterm "reuma hulpmiddelen".


Enschede
Livio Service Punt
Boulevard 1945 nr 460
7511 AL Enschede
Tel: 0900 - 9200 (Lokaal tarief)
E-mail: info@livio.nl
Web: www.livio.nl

Haaksbergen
Livio Servicepunt
Wiedenbroeksinger 4
7481 BT Haaksbergen
Tel: 0900 - 9200 (Lokaal tarief)
E-mail: info@livio.nl
Web: www.livio.nl

Vergoedingen

De vergoeding van hulpmiddelen, voorzieningen en aanpassingen is afhankelijk van het soort hulpmiddel. Er bestaan een aantal wettelijke regelingen via welke sommige hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden:

  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uitgevoerd door de gemeente waarin u woont.
  • De Regeling Hulpmiddelen 1996 uitgevoerd door de ziektekostenverzekeraar.
  • De wet REA voor vergoeding van hulpmiddelen of aanpassingen op uw werk.


Veel hulpmiddelen voor de zogenaamde 'algemene dagelijke verrichtingen' (adl hulpmiddelen) zoals openers, aangepast bestek, orthopedisch hoofdkussen etc. vallen vaak niet onder bovengenoemde wettelijke regelingen.