Loophulpmiddelen


Een loophulpmiddel kan helpen de belasting op de benen/voeten te verminderen en/of de balans te vergroten. Er zijn verschillende soorten loophulpmiddelen, een aantal staat hieronder genoemd.
Daarnaast zijn er ook nog hulpmiddelen die het lopen kunnen vervangen zoals een rolstoel of scootmobiel, Deze kunt u vinden onder vervoer.


Rollator


Rollator

Een rollator is een loophulpmiddel met twee, drie of vier wielen. Een rollator met twee wielen heeft nog twee steunpoten. Er zijn ook opvouwbare rollators verkrijgbaar. Bij de rollators kunnen verschillende accessoires worden bijgeleverd zoals: een dienblad, draadmand, zitsteun en hand- of parkeerrem.
De functie van een rollator is het onafgebroken bieden van steun tijdens het lopen. Het voordeel van een rollator ten opzichte van een looptrek is dat de gebruiker het rek tijdens het verplaatsen niet hoeft te tillen. Daarnaast kan men er een hoger looptempo mee behalen.Wandelstok

Wandelstokken zijn gemaakt van metaal of hout en zijn verkrijgbaar met verschillende grepen. De metalen wandelstokken zijn vaak in hoogte verstelbaar en eventueel opvouwbaar.

De wandelstok is bedoel ter ondersteuning van het lopen. De belasting van de stok mag niet meer dan 25% van het lichaamsgewicht bedragen. Als er meer ondersteuning nodig is moet men kiezen uit één van de andere loophulpmiddelen.

ElleboogkrukkenElleboogkrukken

Een elleboogkruk is een stok met dwarse handgreep en een open of gesloten elleboogmanchet, gemaakt van aluminium. De elleboogkruk is in lengte verstelbaar en vaak kan ook de lengte tussen de handgreep en de elleboogmanchet versteld worden. Elleboogkrukken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

TrippelwerkstoelTrippelwerkstoel

Een trippelstoel is een stoel met vier grote zwenkwielen en een rem. De stoel is meestal verstelbaar en lijkt op een werkstoel. Meestal is de stoel gestoffeerd. De trippelstoel is standaard met een gasveer in hoogte verstelbaar.
Een trippelstoel wordt gebruikt voor het verplaatsen binnenshuis. Men beweegt de stoel voort door te 'lopen' met de voeten.Looprek

Een looprek is een metalen frame met vier poten.
Een looprek is bedoeld voor personen die redelijk het evenwicht kunnen bewaren. Men leunt op het rek, doet een stap, tilt of sleept het rek vooruit en zet het weer neer om een volgende stap te maken.DrievierpootDrie- en vierpoot

Een driepoot is een stok met aan de onderzijde drie steunpunten. Een driepoot is gemaakt van metaal en is verkrijgbaar in een rechtse en linkse uitvoering. Een driepoot is meestal in lengte verstelbaar. Hij blijft uit zichzelf rechtop staan.
Een driepoot biedt door het brede steunvlak meer stabiliteit tijdens het lopen dan een gewonen wandelstok. Een driepoot wordt vaak gebruikt door mensen met een halfzijdige verlamming.