MedicatieEen belangrijk onderdeel van de behandeling van reuma is medicatie. Er bestaan verschillende soorten medicijnen die reumatische klachten kunnen verminderen en onderdrukken. Uw arts bepaald, in overleg met u, wat in uw situatie het beste medicijn is.

Werking van medicijnen

Vaak duurt het een tijdje voordat u voelt dat de medicijnen hun werk gaan doen. Deze tijd kan variëren van elke weken tot enkele maanden. Dit komt omdat uw lichaam zich aan moet passen aan de medicijnen.
Wanneer een medicijn toch niet blijkt aan te slaan bij u, overlegt uw arts met u welk ander medicijn u kunt gaan gebruiken.

In het Medisch Spectrum Twente houden we ons vaak aan bepaalde ‘behandelstrategieën’. Dit betekent dat er protocollen zijn voor welke volgorde van medicijnen er wordt voorgeschreven voor bepaalde reumatische aandoeningen.

Bijwerkingen

Helaas hebben reumamedicatie nogal eens bijwerkingen. Het kan per persoon en per medicijn verschillen hoe erg deze bijwerkingen zijn. Ook dit kunt u bespreken met uw reumatoloog.

Folders

Onder het kopje folders vindt u voor een groot deel van de reumamedicijnen een folder. Deze folders zijn lokaal ontwikkeld, of door het Reumafonds, in samenwerking met patiënten. In deze folders staat vermeld wat voor medicijn het is, wat het voor u kan doen, en wat de bijwerkingen zijn.

In het ReumaCentrum Twente hebben we ook een folder ontwikkeld met informatie over het meenemen van medicijnen op reis. Deze vindt u ook onder het kopje folders.

U kunt deze folders uitprinten, maar op de polikliniek hebben wij ook een papieren versie voor u. Als u vragen heeft over uw medicatie kunt u die uiteraard altijd stellen tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek.

Dagbehandeling

Sommige van deze medicijnen worden via een infuus toegediend. Patienten kunnen hiervoor terecht op de dagbehandeling van de polikliniek. U kunt hier een korte film bekijken over hoe een afspraak op de dagbehandeling er aan toe gaat.

Herhaalrecepten

Via deze link kunt u een herhaalrecept aanvragen voor uw medicatie.