Medisch Spectrum Twente

Het MST behoort tot de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland.


Welke behandelingen kent de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie?

Poliklinische behandeling
De patiënt bezoekt één of meerdere malen per jaar de polikliniek Reumatologie en Klinische Immunologie van het MST. Op de polikliniek is naast de reumatoloog ook een reumaverpleegkundige aanwezig. Hieronder leest u meer over de gang van zaken op de polikliniek en kunt u een aantal filmpjes bekijken over hoe het in zijn werk gaat als u onze polikliniek bezoekt.

Klinische opname
Bij een klinische opname is het noodzaak dat de patiënt langer dan 1 dag wordt opgenomen in het ziekenhuis. De patiënt wordt dan verwezen naar de verpleegafdeling Reumatologie en Klinische Immunologie.

Dagbehandeling
Sommige patienten worden behandeld met medicatie welke via een infuus worden toegediend. Deze patienten worden, vanaf 25 maart 2010, behandeld in de dagbehandelingsruimte in het ReumaCentrum Twente.


Op de polikliniek reumatologie zijn voor verschillende ziektebeelden poli´s opgezet zo bestaat er een

• Zorgpad artrose
• Kinderreumatologie spreekuur in samenwerking met een kinderarts
• Systeemziekten spreekuur
• Voeten spreekuur in samenwerking met een podotherapeut en een schoenmaker
• Handen spreekuur in samenwerking met een plastisch chirurg

U kunt door uw reumatoloog worden doorverwezen naar deze spreekuren.


Wat gebeurt er op de polikliniek?

Op de polikliniek Reumatologie en Klinische Immunologie van het MST kunnen mensen met een reumatische aandoening terecht voor een afspraak bij de reumatoloog. Iedere dag houden 6 reumatologen en 3 arts-assistenten spreekuur van 8:30 tot 12:30 en 's middags van 13:30 tot 17:00. Ook de reumaverpleegkundige en nurse practitioner houden spreekuur op de polikliniek.

Hoe maakt u een afspraak?

Als patiënt kunt u een doorverwijzing krijgen van de huisarts of een andere medisch specialist. Alle nieuwe patiënten kunnen telefonisch of online een afspraak maken voor een eerste afspraak. Online afspraken kunnen worden gemaakt via de website van het Medisch Spectrum Twente.

Polibezoek

Eerste afspraak
Wanneer u voor een eerste bezoek komt dan moet u zich melden bij de balie. Voor of na uw afspraak bij de reumatoloog wordt onderzoek verricht door de doktersassistent. Dit onderzoek kan bestaan uit het meten van uw lengte en gewicht, bloeddruk en/of uw ziekteactiviteit.
Tijdens het eerste consult onderzoekt de reumatoloog de aandoening en stelt een diagnose. Eventueel wordt wat bloed afgenomen voor bloedonderzoek. Samen met u wordt de verdere behandeling besproken. Vergeet ook niet om uw exacte medicatie mee te nemen. Het eerste bezoek duurt gemiddeld een half uur.

Controleafspraak
Komt u voor een controleafspraak, dan mag u zich tevens even melden bij de balie waarna u plaats kunt nemen in de wachtkamer. Bij controleafspraken duurt een consult gemiddeld een kwartier.
Na het consult geeft de arts aan of en zo ja op welke termijn een vervolgafspraak nodig is. Deze vervolgafspraak wordt direct door een baliemedewerker in overleg met u gemaakt.

Afspraak verzetten of afzeggen
Mocht u onverwacht niet in staat zijn om naar de afspraak te komen, dan wordt u verzocht dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de polikliniek Reumatologie en Klinische Immunologie.

Demonstratiesvideo's

Hieronder vindt u een aantal filmpjes waarin wij u laten zien wat u kunt verwachten als u op de polikliniek komt en hoe u zich kunt voorbereiden. Ook vindt u een filmpje over hoe het maken van een echo in zijn werk gaat.

voorbereiding als u een afspraak op de polikliniek heeft;wat moet u meenemen?

hoe werkt een polikliniek bezoek

het eerste gesprek met uw arts

hoe wordt een echo gemaaktLocaties en bereikbaarheid polikliniek
Locatie Enschede: Gebouw Ariënsplein, polikliniek 63
Locatie Oldenzaal: Hoofdgebouw, polikliniek 3-A
Locatie Haaksbergen: Wiedenbroek op maandag polikliniek 3, op dinsdag polikliniek 6

Telefoonnummer
Enschede 053 - 487 24 50 (ma-vrij 08.30 - 17.00 uur)
Oldenzaal: 0541 - 57 43 53 (ma-di 9.00-16.30 uur)
Haaksbergen: 053 - 487 64 00 (ma-di 9.00 - 16.30)


Kijk op www.mst.nl voor meer informatie over het Medisch Spectrum Twente.