Hulpmiddelen voor persoonlijke verzorgingHieronder ziet u een aantal voorbeelden van hulpmiddelen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven op het gebied van persoonlijke verzorging (aan- en uitkleden, toiletgebruik, douchen).


Aankleedstok

Aankleedstok

Een aankleedstok is een stok waaraan haken zitten van verschillende vormen en grootten. Soms is de aankleedstok aan het uiteinde voorzien van een rubber dopje. Er zijn opvouwbare aankleedstokken verkrijgbaar die gemakkelijker meeneembaar zijn.
Een aankleedstok zorgt voor vergroting van de reikwijdte en extra grijpvermogen, die nodig zijn bij het hanteren van moeilijk bereikbare kleding. Met een aankleedstok kunt u een jas of trui over de schouders halen, een ritsstluiting open of dicht trekken, de sokken optrekken en de schoenveters los maken. Een aankleedstok kan ook handig zijn om moeilijk bereikbare ramen te openen. Een aankleedstok is een geschikt hulpmiddel voor mensen die een beperkte schouder- of handfunctie hebben.Knopenhaak


Knopenhaak

Een knopenhaak bestaat uit een handvat met daaraan een metalen, lusvormige draad. Er bestaan verschillende vormen handvatten, zoals cilinder- en bolvormig.
Een knopenhaak is een oplossing voor mensen die problemen hebben met de fijne motoriek van de handen die nodig is om knoopjes dicht te maken. De metalen lus wordt door het knoopsgat gestoken en om de knoop gelegd. De knoop wordt met een draaiende beweging van het knopenhaakje door het knoopsgat getrokken. Daarna wordt de knoop losgelaten uit de lus.

KousenaantrekkerKousenaantrekker

Een kousenaantrekker bestaat uit een kunststof gedeelte waaraan twee staven of banden bevestigd zijn.
U kunt de kous over het kunststof gedeelte schuiven. Hierna legt u de kousenaantrekker met de kous op de grond en u steekt de voet in de kous. De kousenaantrekker wordt met de banden of staven omhoog getrokken, waardoor de kous om de voet glijdt. De kousenaantrekker wordt gebruikt door mensen die niet of slecht hun voeten kunnen bereiken, doordat ze slecht kunnen bukken. Er is wel een bepaalde kracht in de armen nodig om de banden omhoog te trekken.

SchoenlepelVerlengde schoenlepel

Een lange schoenlepel van metaal of kunststof, soms voorzien van een rond of cilindervormig handvat. Er zijn verlengde schoenlepels met aan het uiteinde een haak, zodat de schoenlepel ook gebruikt kan worden als aankleedstokje.
Door een verlengde schoenlepel te gebruiken hoeft u niet te bukken om de schoenen aan te trekken.

Trekhulp
Trekhulp ritssluiting

Een trekhulp voor de ritssluiting bestaat uit een ring met een oogje, dat u aan de wagen van de ritssluiting bevestigt.
Door een trekhulp aan de ritssluiting te bevestigen, kunnen mensen die de fijne motoriek missen om het kleine lipje van een ritssluiting te gebruiken, toch de ritssluiting open en dicht maken.Elastische schoenveters

Een schoenveter van elastiek, verkrijgbaar in verschillende lengten, dikten en kleuren. Ook verkrijgbaar in spiraalvorm.
Een elastische schoenveter hoeft u slechts eenmalig door de schoen te rijgen en vast te maken. Doordat de veter rekt, kunt u de schoen uittrekken zonder de strik los te maken. Een elastische schoenveter geeft minder steun dan een gewone schoenveter, de schoen zit losser. Een elastische schoenveter met spiraalvorm hoeft niet gestrikt te worden, de spiraal kan in elkaar gedraaid worden, waardoor hij vast zit.


ToiletverhogerToiletverhoger

Er bestaan gewone kunststof toiletzittingen met een zacht oppervlak en toiletverhogers met een zacht oppervlak. Beide oplossingen vervangen de bestaande toiletzitting.
Wanneer u alleen een zachte toiletzitting wilt, kunt u kiezen voor de losse overtrekken. Indien u moeite heeft met het opstaan van het toilet kan een toiletverhoger met een zachte zitting een oplossing zijn.Verhoogd toilet
Een verhoogd toilet is een normaal toilet met een extra hoge pot. De toiletpot is verkrijgbaar met verschillende zithoogte, zoals 43, 45, 46 en 50 cm. een normaal toilet is 40 cm hoog.
Indien men groot van postuur is kan een verhoogde toiletpot ook een oplossing zijn. Let er bij het kiezen van de hoogte van de toiletpot goed op dat u met de voeten aan de grond komt. Wanneer de pot namelijk te hoog is gaat het maken van de ontlasting moeilijker. Ook is een hoge toiletpot geschikt voor rolstoelgebruikers. Zij kunnen gemakkelijker van de rolstoel naar het toilet overschuiven wanneer het toilet op dezelfde zithoogte is als de rolstoel. De hoogte van de pot is afhankelijk van de lichamelijke (on)mogelijkheden of de hoogte van de zitting van de rolstoel.

Toilet onderdouche


Toilet met onderdouche en -droger

De toilet met onderdouche en -droger heeft een sproeigedeelte en een blaasgedeelte. U kunt de sterkte en de temperatuur van de waterstaal en de temperatuur van de warme lucht regelen via een bedieningspaneel. De onderdouche komt naar voren wanneer u dit wenst.
Met de onderdouche- en droger kunt u toch zelfstandig uw onderlichaam reiningen ook al kunt u de handen moeilijk gebruiken.


DouchekrukDouchekruk

Een douchekruk is een kruk van staal met een coating of kunststof, die waterbestendig is. De zitting is gemaakt van geperforeerd kunststof, zodat het water niet op de zitting blijft staan. Bij douchekrukken met een opening aan de voorzijde van de zitting is het mogelijk het onderlichaam te wassen zonder op te staan. Door een douchekruk te gebruiken kunt u zittend douchen. Een douchekruk kunt u ook gebruiken om te zitten aan de wastafel. Een douchekruk met een arthrodesezitting is geschikt voor mensen die de heup niet kunnen buigen. Sommige douchekrukken zijn voorzien van armleuningen, waaraan u steun kunt nemen bij het opstaan.

Badplank
Badplank

Badplanken kunnen gemaakt zijn van hout, kunststof of metaal met een coating. De meeste badplanken zijn instelbaar zodat ze op verschillende maten baden te gebruiken zijn. U kunt de badplanken kopen in verschillende afmetingen. Een badplank ligt boven op de badrand, waardoor u zich in feite zittend kunt douchen in het bad. Daarnaast vergemakkelijkt de badplank het in- en uitstappen doordat men op de badplank kan gaan zitten wanneer u naast het bad staat. Om een badplank zelfstandig te kunnen gebruiken moet u wel de benen over de badrand kunnen tillen.


Bad/douchemat met antislip
De kunststof anti-slipmat heeft een enigszins stroef oppervlak waardoor uitglijden op de natte en droge oppervlakken minder snel mogelijk is. Een anti-slipmat is eenvoudig te leggen op de bestaande vloer of in de douchebak of het bad. De mat kunt u gewoon oppakken bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de badkamer.


BadborstelVerlengde gebogen badborstel

Badborstel met een lange gebogen steel. Door een badborstel met een gebogen steel te gebruiken kunt u gemakkelijk de rug wassen, zonder de arm te heffen.

NagelknipperNagelknipper/vijl

Een nagelknipper en een vijl die op een plankje bevestigd zijn. De nagelknipper werkt met een hefboom. Het plankje wordt d.m.v. zuignappen op een tafel of rolstoelwerkblad bevestigd. Met een nagelknipper en nagelvijl die op de tafel bevestigd zijn, is het mogelijk om met een verminderde handfunctie toch de nagels te knippen.

Verlengde kamVerlengde kam/borstel

Het handvat van de kam of borstel is verdikt en langer dan normaal. Een kam of borstel met een verdikt en verlengd handvat is een oplossing voor mensen met verminderde kracht of beweeglijkheid in de armen en handen. Enige grijpfuncite is wel vereist.